Zeytin Hasadı ve Hasat Sonrasında Uygulamalar 30MAR
Zeytin Hasadı ve Hasat Sonrasında Uygulamalar
Hasat zeytin üretiminin en ağır işlemi olup, zeytin kalitesine etki eden çok önemli faktörlerden birisidir. Hasat zamanını tüketim ve değerlendirme şekline göre çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Buna göre de farklı olgunluk kriterleri kullanılmaktadır.
Zeytinde Kültürel Uygulamalar 29MAR
Zeytinde Kültürel Uygulamalar
Toprak işleme zamanında ve uygun şekilde yapılırsa toprağın havalanması, yağış sularının muhafazası ve biyolojik faaliyetlerin artması sağlanmış olur.
Zeytinin Çoğaltma Tekniği 29MAR
Zeytinin Çoğaltma Tekniği
Zeytin vejetatif ve generatif yöntemlerle çoğaltılabilmektedir. Generatif çoğaltma anaç üretiminde kullanılır. Vejetatif çoğaltma yumrularla, dip sürgünleriyle, çelikle, aşıyla ve doku kültürü ile yapılabilir.
Zeytinin Ekolojik İstekleri 29MAR
Zeytinin Ekolojik İstekleri
Zeytin bol yağışlı ve ılıman bir kışa, sıcak, kuru ve uzun bir yaza, kısa ilkbahara ve uzun sonbahara ihtiyaç duyan tipik Akdeniz bitkisidir. Dünyada 30-45° Kuzey-Güney enlemleri arasında kalan ve deniz etkisinin görüldüğü subtropik alanlarda yetişmektedir.
Önemli Zeytin Çeşitleri 29MAR
Önemli Zeytin Çeşitleri
Ülkemizde, yaygın olarak yetiştirilen çeşitler bölgelere göre değişmektedir. Aşağıda bazı çeşitlere ait özellikler ve bölgelere göre yetiştirilen önemli çeşitler verilmiştir. Yerli çeşitler yanında, yabancı orijinli çeşitlerle (Manzanilla, Meski, Ascolana, Lucques, Hojiblanca) ilgili araştırmalar ve yetiştiricilikler de yapılmaktadır.
Zeytinin Besin Değeri ve Değerlendirme Şekilleri 29MAR
Zeytinin Besin Değeri ve Değerlendirme Şekilleri
Yapılan araştırmalar, zeytinin yalnızca lezzetli bir gıda değil, bunun yanında yüksek kaloriye sahip önemli bir besin kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur. Zeytin su, protein, yağ, selüloz, fosfor, kükürt, kalsiyum, klor, demir, bakır, manganez, A, C, E vitaminlerini içermektedir
Zeytinin Bitkisel Özellikleri 29MAR
Zeytinin Bitkisel Özellikleri
zeytin ekonomik ömrü 50-75 yıl arasında değişmekle birlikte, 500 yıl hatta 1000 yıl kadar yaşayabilen çok uzun ömürlü bir meyve türüdür Doğal ortam içinde taç yüksekliği 15 metreyi bulabilmektedir. Modern yetiştiricilikte taç yüksekliği 3-5m dolayında tutulmaktadır.
Hasat Zamanı ve Kışa Hazırlık 03ŞUB
Hasat Zamanı ve Kışa Hazırlık
Hasat; en önemli zeytin üretim maliyet unsuru olup yapılma şekli ve zamanı ağacın verimliliği ile ürünün değerlendirme şekline göre kalitesi üzerinde etkili olmaktadır.
Zeytinde Gübreleme 03ŞUB
Zeytinde Gübreleme
Zeytin ağaçlarında, topraktan bitki besin elementleri alımında, belirti gösteren veya saklı kalan beslenme sorunları ortaya çıkmaktadır. Önemli bitki besin elementi noksanlıkları, aşağıda özet olarak verilmiştir.
Zeytinde Budama 03ŞUB
Zeytinde Budama
Budama, kısaca ağacın tacındaki dallara ve sürgünlere uygulanan kesilerek çıkarılma, eğilme, uç alma işlemlerini içeren uygulamalar olarak tanımlanabilir.
Zeytin Sulama İstekleri ve Yöntemleri 03ŞUB
Zeytin Sulama İstekleri ve Yöntemleri
Gereksinim duyulan sulama suyunun bitki kök bölgesinde depolanması ile bitki su ihtiyacının karşılanması, böylelikle de devamlı ve kararlı bir bitki yetiştiriciliğinin yapılmasıdır.
Zeytin Hastalık ve Zararlıları 03ŞUB
Zeytin Hastalık ve Zararlıları
Zeytine zarar veren sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesini engelleyen ve ekonomik öneme sahip birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır.